Bridget Portijk op glad ijs

TUK- Met de nodige vorst van de afgelopen week, ging niet het bloed bij vele schaatsers sneller stromen, maar ook bij ijsspeedwayers Bart Schaap, Niek Schaap en Simon Reitsma. Op het IJsselmeer gaven de heren “Ice Speedway Gladiators” hun machines de sporen op het ruwe ijs even nabij Kornwerderzand. Een unieke ervaring, want zo vaak is het niet mogelijk om met een ijsspeedway motor in je eigen land het ijs op te gaan.

Uniek was ook de ervaring voor Bridget Portijk. De 16-jarige Tukse is regelmatig bij Stichting Happy Smile te gast geweest om te komen vertellen over haar passie! Motorcross! Echter, afgelopen weekend kreeg de Overijsselse de kans om plaats te nemen op een heuse ijsracer.

“Al 12 jaar bezoek ik de ijsspeedwayraces waarbij jaarlijks gestreden wordt om de Roelof Thijs bokaal. Met het intreden van de vorst groeide naast de Elfstedenkoorts ook bij vele motorsportliefhebbers de ijsspeedwaykoorts. In de week van de strenge vorst ontving ik een berichtje van de Friese ijsspeedway coureur Simon Reitsma. Als het ijs dik genoeg zou zijn of ik op een echte ijsspeedway motor wilde rijden? Een vraag waar ik niet over hoefde na te denken. Ja heel graag!”

IJsspeedwayers
v.l.n.r. Bridget Portijk en vader en zoon Reitsma

Bridget vertrok in alle vroegte richting het IJsselmeer om vervolgens op de ijsracer van Reitsma te stappen. “De motor is van Simon Reitsma die er zelfs WK races mee heeft gereden, maar hij is met wedstrijden gestopt liet hij weten. Zijn zoon Sebastian is hard in de leer en traint ervoor om zo snel mogelijk de wedstrijden in te kunnen, maar voor dit jaar is hij officieel nog te jong daarvoor. Simon en Sebastian Reitsma ben ik dan ook veel dank verschuldigd dat ze hun motor aan mij beschikbaar hebben gesteld”.

Een wereld van verschil om van een crossmotor op een ijsracer te stappen. Een ervaring die velen op hun bucketlijst hebben staan. Het antwoord van Bridget over de ervaring met deze machine op het ijs. “In één woord geweldig! Nu weet ik wat bijvoorbeeld Jasper Iwema momenteel aan het doen is in Rusland op zo’n ijsbaan en dat is echt niet normaal. Je kunt je niet voorstellen hoeveel vermogen, maar ook hoeveel grip zo’n motor heeft. Je moet echt van goede huize zijn om op het scherpst van de snede zo hard rond te gaan”, aldus Bridget.

Heb je ambities om vaker op zo’n machine te stappen? “Dit was een unieke kans die zich niet zomaar even weer voordoet op Nederlands natuurijs en dan ook nog op het IJsselmeer. Graag zou ik dit willen doen, want je moet echt heel veel trainen om beter te worden en dit soort uitdagingen liggen mij wel. Of ik ooit wedstrijden zou rijden zie ik zo niet gebeuren. Het is toch een hele kostbare sport en helaas hebben we daar het budget niet voor naast de motorcross dat ik doe”.

Bridget komt dit jaar voor het eerst uit in de ONK Women klasse. Helaas door Corona en een oude blessure waaraan ze is geopereerd heeft ze het afgelopen jaar geen wedstrijden kunnen rijden. “Ik rij dit jaar voor het eerst op een Kawasaki 250cc. Komende week ga ik voor het eerst op deze motor testen en trainen in Spanje en hoop ik op een mooi seizoen met goede resultaten”.

Tot slot vroegen we Bridget wat haar verder wens is wat betreft de motorsport. “Plezier maken en blessurevrij blijven is het allerbelangrijkste in de sport. Als dat er is dan gaat het presteren veel makkelijker. Graag wil ik internationaal wedstrijden gaan rijden waarbij ik altijd voor het beste resultaat ga. Een start of nog mooier een seizoen WK motorcross rijden is wel mijn droom”.

Door ons te volgen op Facebook blijft u op de hoogte van alle laatste nieuwtjes. Sinds seizoen 2017 plaatsen we alle foto’s die gemaakt worden tijdens een evenement met gezinnen op Facebook in fotoalbums geplaatst worden. U kunt hier de foto’s, die u graag zelf in bezit wilt hebben, vrij van rechten vandaan halen.

Populair nieuws

Volgend event

90ste Dutch TT Assen

De 90ste Dutch TT 2021 is meer dan een motorrace bezoeken. Het is onvergetelijke motorsport beleving. Dé TT is meer dan een motorrace bezoeken