Een onvergetelijke dag voor Wiebe

Donderdagmorgen 7 oktober 2016 om 07.00 uur blazen de hogedruk lansen al water uit in de wasstraat van de Well Services Group Emmen. De Scania V8 Longline wordt op haar thuisbasis grondig schoongespoten, want de truck vertrek in alle vroegte richting Drachten om de 21-jarige Wiebe op te halen voor een zeer speciale dag.

Bij wijze van hoge uitzondering laat Stichting Happy Smile een langgekoesterde wens in vervulling gaan voor Wiebe die aan het ongeneselijke HSP, ook wel de ziekte van Strümpell genoemd, lijdt. De Friese jongeman is gek op voetbal en zo lang het nog gaat is hij zelf actief als keeper in het G-elftal van Sportstichting Dol Fijn uit Drachten. Daarnaast heeft hij een zwak voor mooie vrachtwagens en als je Wiebe vraagt naar zijn lievelingseten, is er maar één antwoord mogelijk en dat is MacDonalds.

Met dit gegeven reden we donderdagmorgen naar het ouderlijkhuis van Wiebe in Drachten. Volkomen verrast kwam Wiebe naar buiten om de Scania te aanschouwen. Samen met zijn moeder, zussen, zwager en neefje mocht hij plaats nemen in de truck om koers te zetten naar Heerenveen. Daar stond verrassing nummer twee op het programma, want bij het Abe Lenstra Stadion werd de truck geparkeerd en toog het gezelschap richting ingang van het stadion voor een rondleiding. Het ‘sturen’ van de Scania werd overigens gedaan door de zwager van Wiebe die zelf chauffeur is en voor deze gelegenheid achter het stuur mocht kruipen van de Happy Smile truck.

Niemand minder dan de legendarische oud doelman Gilles Veenstra verwelkomde Wiebe met zijn aanhang bij de entree.  Veenstra speelde van 1954 tot 1964 bij SC Heerenveen en heeft zelfs nog één seizoen gespeeld met de Friese voetbalheld van weleer; Abe Lenstra.

De heer Veenstra  leiden de familie naar de tribunes, zakenloges, de kleedkamers van de spelers van SC Heerenveen, de perskamer waar trainer Jurgen Streppel zijn persconferenties geeft, het spelershome en via de catacomben naar de heilige grasmat van SC Heerenveen. Ook namen we een kijkje in de zogeheten ‘Pronkkamer’. In dit mini-museum hangt ook de originele Oranje shirt van Abe Lenstra, maar ook het eerste pompeblêdenshirt. Ook liet de oud-doelman het gezelschap zijn semi-prof contract zien uit 1954. Het jaar dat betaald voetbal zijn intrede deed. Veenstra verdiende destijds 50 gulden per gewonnen wedstrijd. Wiebe liet zich bij al deze objecten gewillig fotograferen en toonde zowaar een brede lach op zijn gezicht.

Na enkele uren dolen door het prachtige Abe Lenstra Stadion, maakt dit uiteraard hongerig en wat zou je Wiebe nou het beste voor kunnen zetten als lunch en maaltijd ineen? Juist…op naar MacDonalds.

Zo’n anderhalve kilometer verderop klom de familie weer uit de vrachtwagen om plaats te nemen in het restaurant van MacDonalds Heerenveen. Een gastvrouw nam de bediening voor haar rekening en het voltallige gezelschap werd een compleet menu voorgeschoteld inclusief ijs en koffie na afloop van het ‘hoofdmenu’. Wiebe liet het zich smaken en had het zichtbaar naar zijn zin. Een tweede portie sloeg hij niet af en tevreden en met een volle maag werd door zijn zwager Harm de truck veilig naar Drachten gereden.

Voor Wiebe een onvergetelijke dag, maar evengoed voor zijn familieleden. Indrukken voor het leven die Wiebe vertaalde met: ‘Leuk!’.