Volop genieten tijdens Gamma Racing Day

Op het TT Circuit van Assen vindt traditioneel in augustus de Gamma Racing Day plaats. Het meerdaagse event staat garant voor volgepakte tribunes.  Dit jaar genoten 94.500 toeschouwers van dit gecombineerde auto- en motorsport evenement.

Stichting Happy Smile had afgelopen weekend, verspreid over twee dagen, 24 gezinnen te gast tijdens deze editie van de Gamma Racing Day. Gezamenlijk werd op zaterdag een paddocktour gedaan. Hierbij werden diverse raceteams bezocht, maar ook brachten we een bezoek aan de tent van het Forze Hydrogen Electric Racing Team van de TU Delft. Studenten van deze Universiteit houden zich sinds 2007 bezig met de ontwikkeling van op waterstof aangedreven raceauto’s, met als doel: schoon vervoer in de toekomst met puur water als enige uitstoot.

Kinderen konden ook ervaren hoe het is om een heuse zijspan te besturen. Ze mochten plaats nemen achter het ‘stuur’ en achterop het span van de Dutch Sidecar Racing Association. Verder op de paddock bezochten we de pitbox waar een Ferrari F93A stond opgesteld. Deze Formule 1 auto is het seizoen ’93 bestuurd door Ferrari coureurs Jean Alesi en Gerard Berger. Als je dan al die prachtige bolides hebt zien staan wil je natuurlijk ook een keer plaats nemen in zo’n machtige auto. In de Winfield F1 mochten alle kinderen plaats nemen om een foto te maken. Daarna vertrok de auto weer voor diverse rondjes over het TT Circuit. Voor de gelegenheid werd deze duozitter racewagen, met aan boord een V6 motor, gereden door voormalig Formule 1 coureur Robert Doornbos.

Na de lunch stond een zogeheten ‘meet & greet’ op het programma. De Britse Formule 2 coureur Oliver Rowland van het Driot-Arnoux Motorsport Team reed zaterdag in het demo programma met de F1 auto van het Renault F1 Team rond op het TT Circuit en kwam in de VIP box van Stichting Happy Smile de genodigden tekst en uitleg geven over zijn ervaring en carrière in de autosport. Ook konden kinderen vragen stellen aan het 24-jarige racetalent. Vragen als ‘hoeveel pk heeft jou auto’ en ‘hoe hard gaat een Formule 1 auto’ werden kundig beantwoord. Echter één vraag deed alle aanwezige smelten. Een klein meisje stak haar vinger op toen gevraagd werd of er nog iemand was met een vraag. Haar vraag: ‘Wanneer gaan we naar huis?’

De dag was echter nog niet ten einde. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan het Renault Formule 1 Team. Hier mochten de kinderen plaats nemen in de Renault E20 F1 bolide. Kinderen en een aantal vaders konden zo even de fantasie de vrije loop laten en zich in de rol van Formule 1 coureur wanen.

De gezinnen genoten met volle teugen van al het moois op de paddock, maar ook in het speciaal ingerichte ‘Dakar Kamp’. Hier konden kinderen plaats nemen in de machtige Dakar rally vrachtwagens en buggy’s. De aanwezige DJ werd ook bezocht evenals het snelste winkelwagentje van de wereld die wordt aangedreven door een straalmotor uit een helicopter.

Moe maar voldaan, met een ferme handdruk en links en rechts een knuffel werd zaterdag afscheid genomen van de kinderen en hun ouders. Voorzien van heel veel indrukken en een rijk gevulde ‘goodiebag’ namen de gezinnen afscheid van de ‘Happy Smile Crew’.

Het programma op zondag liet niet veel verschil zien met de zaterdag. Vanwege de verwachte drukte werd de paddocktour gewist, maar gezinnen wisten feilloos de ‘attracties’ te vinden op het terrein naast de paddock waar veel te beleven viel. Hoogtepunt van het zondag programma was het bezoek aan onze VIP box van niemand minder dan Nico Hülkenberg. De 29-jarige Duitser komt uit in de hoogste klasse van de autosport voor het Renault Sport Formula One Team. De genodigden konden in het Nederlands vragen stellen aan ‘De Hulk’ die vlak aan de Nederlandse grens, in het Duitse plaatsje Emmerich am Rhein, is geboren en getogen. Ook trainden Nico in zijn jeugd veel op de kartbaan in Emmen. Zodoende spreekt de Duitser vloeiend Nederlands. De gezinnen konden één voor één op de foto met Nico en na afloop van de ontmoeting met de beroemde Formule 1 coureur bezocht het gezelschap het Renault F1 Team. Net als de zaterdag mochten alle kinderen plaats nemen in de F1 bolide van Hülkenberg waarmee hij tijdens de demo in Assen een heus ronde record neerzetten.

De dag werd zondag rond 17.00 uur afgesloten. Een ‘goodiebag’, petjes, veel posters en heel veel mooie herinneringen rijker. Het ware prachtige dagen!