Zonovergoten Superbike IDM weekend Zolder

Afgelopen weekend stond het tweede raceweekend op de agenda van de Superbike IDM . Stichting Happy Smile trok met haar ‘hospitality’ naar het Belgisch racecircuit om het Van Zon-Remeha-BMW te faciliteren, maar ook om vijf gezinnen met een ernstig ziek kind of kind met een ernstige beperking een prachtig VIP weekend te bezorgen en een kijkje te nemen achter de schermen van de top-motorsport.

De gezinnen werden vrijdag in de namiddag verwelkomt in het prachtige Holiday Inn Hotel te Hasselt om vervolgens de avond in alle rust door te brengen, want de zaterdag beloofde een drukke dag te worden.

Zaterdagmorgen werden de gezinnen opgehaald bij het hotel om vervolgens koers te zetten naar het voormalige Formule 1 circuit in Zolder alwaar in de middag de tweede kwalificatie op het programma stond voor de IDM Superbike 1000 coureurs waaronder de rijders van het Van Zon-Remeha-BMW team dat door Stichting Happy Smile wordt gefaciliteerd. Voor het zover was stond een leuke activiteit gepland op het dagprogramma dat de Happy Smile crew in elkaar had gezet.

Op de BMX baan van het circuit, waar zowel WK als EK fietscross wedstrijden worden verreden, kregen de kinderen een uur lang les in fietscross. Niemand minder dan BMX trainer Rudy Vanwingh was opgetrommeld om de kids de fijne kneepjes van het BMX-en te onderwijzen. Hierin bleek dat de negenjarige Jesse na ‘vallen en opstaan’ over een groot talent beschikte. Hij reed de gehele baan moeiteloos alleen in het rond en nam zelfs de 5 meter startheuvel om een snelle ronde neer te zetten. De overige kinderen deden met veel enthousiaste mee aan deze speciale clinic.

Wat niet gepland stond was de onverwachte ontmoeting tussen Odile en Gerrit Bijsterbosch, eigenaar van een Judo-school. De zevenjarige Odile doet al vier jaar aan deze Japanse zelfverdedigingssport en nam de uitdaging om een potje te judoën graag ter harte.  Behendig vloerde ze de derde dan Judoka uit Heerde, die verbaast bleef liggen nadat Odile hem met een ‘uki goshi’ tegen de grond had gewerkt.

Na de lunch werd de tweede kwalificatie verreden in de IDM Superbike 1000. Markus Reiterberger die vrijdag tijdens de eerste kwalificatie al liet zien een maatje te groot te zijn voor de rest van het veld, reed zaterdag nog een halve seconde sneller dan de tijd op vrijdag. De voormalig IDM Superbike kampioen en ex World Superbike coureur zette een snelste rondetijd op de klok van 1’31.785, een tijd die ruim voldoende was voor de pole op zondag. Danny de Boer was de enige die teamgenoot Markus enigszins kon bijbenen. De coureur uit Staphorst zette een snelste ronde op de klok van 1’32.154 waarmee hij de tweede startplaats veiligstelde.

Na deze kwalificatie was het tijd voor een zogeheten ‘Meet & Greet’. Hierin werden de Van Zon-Remeha-BMW coureurs Danny de Boer en Markus Reiterberger geïnterviewd en konden de kinderen vragen stellen. Voor deze gelegenheid had het team de vijfjarige Kyano gevraagd als perschef. Zeer behendig wist hij met wat influistermaneuvers vragen te stellen aan het tweetal.

Nu ze alles hadden kunnen vragen aan de heren coureurs verplaatste het gezelschap zich naar de pitbox van het team om aldaar de racemotoren van dichtbij te aanschouwen en alle ins- en outs van de motorsport te vernemen van teammanager Werner Deamen. De kinderen en hun ouders mochten zelfs even plaats nemen om de gigantische BMW racemachines om daarna te poseren op en naast de motoren.

Om te ervaren hoe het is, om als een ware kampioen te worden gehuldigd op het ereschavot, mochten de kinderen even het hoofdpodium betreden op de paddock van het Circuit Zolder. Dit is de plek waar winnaars van de races tijdens het IDM weekend worden gehuldigd. Als heuse sterren stonden ze op de nummers 1, 2 en 3 te stralen als ware kampioenen.

Voor iedereen aanschoof bij het buffet werd een ronde gemaakt over het 3,977 kilometer lange circuit. Kinderen mochten zelf plaats nemen achter het stuur van een golfkar waarna het gaspedaal flink werd ingetrapt. Een nieuw ronde record werd niet behaald, maar het plezier was daar niet minder om.

Tijd voor de dagsluiter op het circuit. Een heerlijk buffet om daarna door Dean en zijn zus Felicia getrakteerd te worden op een overheerlijke chocoladelolly en een presentje in de vorm van Playmobile of Lego. Daarna vertrokken alle kinderen in de vrachtwagen richting het hotel dat 10 kilometer verwijderd is van het circuit. De ouders escorteerde de Scania Longliner van Stichting Happy Smile.

Aangekomen in het hotel was het dagprogramma nog niet ten eind. Vier Happy Smile crewleden namen in het zwembad nog een heerlijke duik met alle kinderen. De waterpret was een welkome afsluiter van deze prachtige zonnige dag waar de thermometer de 30 graden net niet aan tikte in het Belgisch Limburg.

Op zondag is het traditioneel racedag. De gezinnen allemaal weer fris en fruitig aanwezig op het circuit om bij de eerst geplande IDM Superbike 1000 wedstrijd op de startgrid Danny de Boer en Markus Reitenberger te vergezellen voor een foto. Direct daarna de start van de eerste wedstrijd die met veel aandacht werd bekeken langs de baan. De eerste race werd gewonnen door Reitenberger gevolgd door De Boer. De derde plaats was voor Stefan Kerschbaumer.

Wegens de verwachte warmte op zondag had de Happy Smile crew een zwembadje opgezet waar de kinderen verkoeling konden zoeken. Dit was ook nodig want voor de volgende activiteit was het zaak om het hoofd koel te houden. Voor alle waaghalzen stond Segway rijden op het programma. Zowel de jeugd als de ouders kregen na een korte instructie de doop om voor het eerst plaats te nemen op de PT-X2. De kinderen hadden het rijden op dit zelf balancerend eenpersoons vervoermiddel snel in de gaten. Hun ouders reden wat onwennig maar met veel hilariteit hun eerste meters.

Ervaren hoe het is om zijspancoureur of bakkenist te zijn deden de kinderen aansluitend bij het Talens Sidecar Racing Team. De kinderen namen plaats achter het stuur van het ‘span’, maar ook werd ‘droog’ getraind in de bak.

Voor de tweede wedstrijd van het IDM Superbike 1000 werd nogmaals de grid bezocht met twee gezinnen om direct daarna de wedstrijd te volgen. De uitslag van deze tweede race was een kopie van de voorgaande Superbike race. Het podium bleef ongewijzigd en alle gezinnen juichten voor Reitenberger, De Boer en Kerschbaumer.

Na het bekijken van deze laatste races om de Superbike 1000 punten stond het afsluiten van een prachtig weekend op het programma. Afscheid werd genomen en op ieders gezicht stond een zonnige Happy Smile. Het was een fantastisch weekend op het circuit van Zolder.

Door ons te volgen op Facebook blijft u op de hoogte van alle laatste nieuwtjes. Sinds seizoen 2017 plaatsen we alle foto’s die gemaakt worden tijdens een evenement met gezinnen op Facebook in fotoalbums geplaatst worden. U kunt hier de foto’s, die u graag zelf in bezit wilt hebben, vrij van rechten vandaan halen.

Populair nieuws

Volgend event

IDM Oschersleben (DE)

In het weekend van 2 tot en met 4 juni 2023 verwelkomt ‘Motorsport Arena Oschersleben’ in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

Foto's die wij maken tijdens evenementen plaatsen wij vanaf seizoen 2017 op Facebook